Sorkatonasag…

…es halal avagy Szombat este a Retek Klubbon, ahogy az alcim is hangozhatna.
Mar van egy ideje, hogy eltoroltek, es nagyon orulok neki!

Persze sokan mondogatjak, hogy hajjaj, szetvertek a hadsereget, de szar… Viszont en nem igy latom. Mi utokepesebb? Egy hevenyeszett banda, akiknek megmondtak, hogy ez a ravasz, igy kell loni, es amikor valodi akciora kerul sor, nagy szazalekuk osszeszarja magat, vagy egy olyan (kisebb letszamu) sereg, ahol mindenki elvezi a latvanyat annak, ha belek folynak ki? Szerintem az utobbi. Az arabok azert veszedelmesek, mert nem felnek a halaltol, es a gyerekeiknek mar a bolcsoben is megtoltott AK-47-est nyomnak a kezebe. Ha valaha haborus konfliktusra kerul sor, amibe a NATO is be kell, hogy szalljon, akkor adja az eg, hogy csak hivatasos, es szerzodeses seregunk legyen!

Egyebkent a katonasagert sirankozo embereket en ket reszre osztanam. 

  1. Olyanokra, akik voltak mar katonak, esetleg jelenleg is azok. Elo akciotol sem alltak messze, tudjak, mi az a halal, de valamiert nem kepesek elfogadni, hogy attol nem lesz kislany egy illeto, ha nem birja az eroszakot.
  2. A masik fele olyan emberekbol all, akik a haborut romantikus eroprobanak kepzelik, ahol megmutathatjak, milyen ferfiak igazan. Ok ha egyszer eljutnanak Szomaliaba es a legjobb haverjuknak egy helyi 15 eves srac bezuzna a fejet egy kovel, melynek kovetkezteben a haver feltehetoleg szornyet halna, nem hiszem, hogy ep esszel kibirnak!

Nem hinnem, hogy a haboru epeszu embernek valo. Szerintem a civilizacio egyetlen lekuzdendo problemaja, ami maig az allat-vilagban tart minket, hiaba is akarnak egyes emberek mast allitani! Hogy ettol kislany lennek? Hm. Lehet. Viszont a velemenyem buszken vallalom. Es szerintem ez a fontos!

7 Responses to Sorkatonasag…

  1. gabek says:

    joreszt egyetertek veled. viszont megdobbento latni, illetve lenne, ha osszeszednem pontosan, hogy pl faterom gyerekkori baratai kozul hol tartanak most azok akik voltak ill. nem voltak katonak… teny, hogy honvedelmileg nem er annyit a sorkatona, mint a hivatasos, viszont az egyenre azert hatassal van (lenne).

    ha kisarkitott peldat akarnek mondani, nezd meg Hofi vs. Sas 😀

  2. CsanyiL says:

    Igen… ez egy érdekes téma. Hogy szükség van-e rá, vagy sem már az adott kor kérdése. Pl előbb olvasram a leventék után. Abban a korban (a 2 vh között) igenis kellet az embereknek, és áll. szerették… Ma mi a helyzet? Lehet ma is akarnának az emberek ilyet, de ha már sorkatonaság sincs :)… Megszüntetése amúgy rossz… Igenis kell az embereknek olyan hely ahol “megtanulják mi a rend”. Szerintem… De persze itt a te véleményed ami másképpen ál hozzá 🙂
    Mellesleg fél év katonaságba nem haltak még bele:)) (Sorkatonaságban:)

    Nem hinnem, hogy a haboru epeszu embernek valo. Szerintem a civilizacio egyetlen lekuzdendo problemaja, ami maig az allat-vilagban tart minket, hiaba is akarnak egyes emberek mast allitani! Hogy ettol kislany lennek? Hm. Lehet. Viszont a velemenyem buszken vallalom. Es szerintem ez a fontos!

    A háború szó-szó szörnyű… bár az embereket nagy fejlődésekhez segíti… Néha. Bár az emberiség sztem sehol sem lenne háború nélkül pl Atilla hódításai és a hunok ázsiában történő hadakozásai nélkül mi most vhol mongóliában lennénk 🙂 Tudni illik kiszorították őket, s azért vándorolt”unk” Európa felé… Meg Árpádék se vitték volna sokra háborúk nélkül… De az azért érdekes gondolat, h hol lenne az ember háborúk nélkül…

    Egy hevenyeszett banda, akiknek megmondtak, hogy ez a ravasz, igy kell loni, es amikor valodi akciora kerul sor, nagy szazalekuk osszeszarja magat

    Azért ha tegyük fel megtámadnak minket közvetlenül, A “hevenyészett banda” vagy egy felkészületlen civil lakosság álná meg jobban a helyét? Mert néha még az “itt a ravasz és így kell lőni [PUFF]” amennyiben megfelelő elszántság párosul hozzá…

    ahol mindenki elvezi a latvanyat annak, ha belek folynak ki?

    Ők kik? Magyar hivatásosok? NATO?

    A Mo.-i hivatásosok kevesen vannak, :::>> nem érhetnének el nagy sikereket (pl. a németek sokal jobb katonák voltak a 2. vh-ban mint a Vörös Hads. mégis “Sok lúd Waffent győz:)”

    A NATO nyerne, nagy valószínűséggel, de hogy nézne ki, h a magyar nem védi a hazáját? 🙂

    De Gabeknak igaza van, a sorkatona nem ér fel a hivatásossal…

    Hogy ettol kislany lennek? Hm. Lehet. Viszont a velemenyem buszken vallalom. Es szerintem ez a fontos!

    Ki mondaná a “kislányt”? 🙂 Azért mert puhánynak gondolnak ???
    Lehet… [ már bocs:)] Szólás szabadságvan, mellesleg le se kell őket sz*rni… Ja meg van az a mondás[Egy híres római tábornoktól, de az istené sem jut az eszeme aneve:DD]

    “Anyám hadvezérnek szült, nem harcosnak.”

    Remélem világos:)

  3. linyvetta says:

    CsanyiL!

    Csak egy ponton szólnék hozzá a monológodhoz.
    Kell egy hely, ahol megtanulják mi a rend? Valamikor rég ez a hely az otthonunk volt és a szülők feladata volt a nevelés. (Kicsivel utána az iskoláé. De ugye tudjuk, hogy manapság sajnálatos módon egyre több lehetőséget kivesznek a tanárok kezéből, hogy rendre tanítsák a gyereket.) Nem kéne áthárítani a felelősséget!

    A katonaság nem rendre tanít, hanem parancsot teljesíteni, még akkor is, ha az elveiddel, vagy a nézeteiddel ellen való. (Fegyvert fogatni, ölni, hajnalban felkelni, gyakorlatozni, WC-t pucolni – bár ez utóbbi talán hasznos is lehet:-)) stb.) Javaslom megnézni az Egy becsületbeli ügy című Tom Cruise filmet. Igazán tanulságos, főleg a vége, de nem árulom el…:-))

    Az meg, hogy hova jutna a világ háborúk nélkül? Egy biztos. Technikailag sokkal inkább elmaradottabb lenne még, hisz a világháborúk közbeni óriási hadi-innováció miatt tartunk ott ahol tartunk most, de hány embernek kellett ezért meghalnia???
    Hány család ment tönkre? Mert soha nem a vezetők, akik eldöntik, hogy legyen háború, szenvednek! Mindig a nép, aki harcol. Megéri??
    (Amúgy csak egy történelmi példa: István király is rájött, hogy a hadakozó, portyázó életmóddal fel kell hagyni, ha nem akarunk végleg eltűnni a történelem süllyesztőében. A béke volt a válasz, nem a háború….)

  4. CsanyiL says:

    Igen, amit mondasz azzal egyet értek, de néhányra aszem válaszolnom kéne:D

    “Valamikor rég ez a hely az otthonunk volt és a szülők feladata volt a nevelés.”

    Ma meg… Nem tudom mi van felétek, de itt, a szülők gyakran azt se tudják mi van a gyerekeikkel… Én se szoktam megmondani mivolt az nap stb… Nem mintha olyan zűrös ügyekbe keverednék:D De ha a gyerek “olyan” környezetbe kerül, akkor meg nem ér semmit a nevelés, ha érrted mire gondolok.
    persze, ha valaki mint “rendetlen” kerül oda, ott azért meg fog benne az a dolog változni. Felnőttektől is azt hallom:” Majd ha katona leszel(“Ha lettél volna katona” akkor mostmár:)) Megtanulod mi az a rend, fegyelem stb.” Gondolom nem ok nélkül mondják.

    Javaslom megnézni az Egy becsületbeli ügy című Tom Cruise filmet. Igazán tanulságos, főleg a vége, de nem árulom el…:-))

    Még nem láttam, de ha alkalmam lesz rá megnézem:) Bár az amcsi filmek mindíg is túlzóak voltak katonaság terén (Elit Alakulat [PFF]) .

    de hány embernek kellett ezért meghalnia???

    Én itt inkább a civil szempontokat nézem… Mert pl a második vh.-ban Nem (csak, sőt néha egyáltalán nem) a katonák között zajlott a háború… (Drezda).

    István király is rájött, hogy a hadakozó, portyázó életmóddal fel kell hagyni, ha nem akarunk végleg eltűnni a történelem süllyesztőében. A béke volt a válasz, nem a háború….)

    Ez ilyenkor egy teljesen logikus döntés, de már előtte leáltak ez irányú cselekedetekkel (Augsburg), már nagyrész délfelé tekingettek. Bár mindkét fronton (dél és nyugat) védelemből támadtunk ki, nyugatra a dunántúl elfoglalását előidéző pozsonyi csatával kezdtük (“Rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak), délre pedig a bolgár hadakozásokkal kezdtünk portyázni.
    Leálni azért (is) kezdtünk nagyrészt, mivel keresztények szerettünk volna lenni. Az meg nem sokat dobott volna a megítélésünkön ha, feldúljuk a vilgot:)

    Mindig a nép, aki harcol. Megéri??

    A katonák harcolnak, a nép szenvedése csak a XX. században vált “népszerűvé”. amerika ebben nagy szerepet is játszott… rüheljük is.

  5. gerzsonka says:

    Nem tudom mi van felétek, de itt, a szülők gyakran azt se tudják mi van a gyerekeikkel…
    Ez a szulok kudarca, es a gyerekek seggfejsege! Szerintem!

    Nalunk tokeletesen mukodik, hogy a szulok tudjak, mi a helyzet, es nem akarunk kibaszni veluk! Ez lenne a korrekt hozzaallas. Persze nalunk ostoba… ize… liberalis szulok vannak.

  6. gerzsonka says:

    Persze termeszetes, hogy pocsmadar embereknel a liberalis nevelesi mod nem mukodik!

  7. CsanyiL says:

    Nalunk tokeletesen mukodik, hogy a szulok tudjak, mi a helyzet, es nem akarunk kibaszni veluk! Ez lenne a korrekt hozzaallas. Persze nalunk ostoba… ize… liberalis szulok vannak.

    Csak a családban, vagy ismerőseidnél is? Az uccsó mondat meg már megint valahogy telitalálat lett 🙂 Igazságosztónak készülsz?

    Városi népek… 🙂

    Persze termeszetes, hogy pocsmadar embereknel a liberalis nevelesi mod nem mukodik!

    Ki a pöcsmadár? Inkább hozzám se szóljanak, csak libsik ne legyenek… Drogok, buzik(pardon… melegek), dzsewZ…
    !Hunnia rúúlör!

Comments are closed.