Hogyan elunk, mint negy eve?

Rosszabbul, vagy jobban elnek az emberek? Ez nehez kerdes. Ott vannak peldaul a betelefonalos, harom szot kell kitalalni musorok, meg megszamoljuk a penzt, amiben vannak hibas ermek, de erre nem hivjuk fel a figyelmet musorok, amik gomba-modra szaporodnak. Az emberek fejenkent havonta akar 20K Ft-ot is eltelefonalgatnak annak remenyeben, hogy talan nyernek tizezer forintocskat… Vagy ott vannak a ferfiak/nok, akik sajnalkoznak, hogy jajj, mennyire nincs penz semmire, es nem tudnak kenyeret venni a csaladnak, meg meg a torlesztoreszlet is, meg mittudomen… Erre ra is gyujtanak egy cigire. De nem am az istentudja milyen import ukran cigire, hanem a boltban megveheto Multi Slimre, ami azert valljuk be, nem a legolcsobb fajta. Es ilyenbol elszivnak naponta minimum egy dobozzal.

Nehany eve beszelgettuk Syng nevu haverommal, hogy mi azert tenyleg jol elunk! Most lehet, hogy van, aki felhordul, de az okfejtesen erdemes azert elgondolkodni! Ott van a Body Builder, meg a Magyar Kes magazin, es ezeket el tudjak adni 990, vagy 1590 forintokert, vagy mittudomen, mennyiert. Es megveszik. Es ne higyjuk, hogy ennek a vasarlobazisa a rozsadombon elo oltonyben munkaba jaro paraszt, nem, nem! Ezeket bizony azok veszik sokszor, akik panaszkodnak! Az ilyen magazinok Irak jellegu orszagokban meg sem elnenek! Es nem azert, mert vallasi, meg ilyen dolgok, dehogyis! Egyszeruen a valoban szegeny orszagokban valoban meg kell fogni a penzt! Magyarorszag is ilyen volt ’96 (Bokros csomag) elott, es meg az utan egy picit! De mar elmult!

Sajnos kis hazank panasz-kulturaja eleg magas fokon jar, tobbek kozott ezert is neznek le minket sok helyen kulfoldon, mert semmi nem eleg jo nekunk!

A masik. Egy volt penzugyminisztertol olvastam interjut, ami szinten fajdalmas, de igaz! A vilag minden tajan takarekossagra nevelik az embereket, hogy ne hasznaljanak mar annyi gazt, meg villamos-energiat. Nalunk evente 200 milliardot kolt az allam csak arra, hogy olcson, es szamolatlanul hasznaljak az emberek a nem megujulo energia-forrasokat! Marpedig mindegy, hogy 10, 20, vagy 50 ev mulva, de a gaz elfogy! Tessek mondani, ha nem lesz gaz, azert is GyF lesz a hibas?

Szoval az a baj az egeszben, hogy a nepnek halat adnak, es nem tanitjak meg oket halaszni! Amig ez nem valtozik, ebben az orszagban nem lesz igazi fordulat! El kell fogadni, hogy a gazdasag koszoni szepen, egesz jol teljesit, de az allami kiadasok irtozatosan nagyok! Le kell faragni! Kitol faragjunk le? Adoztassuk meg csak a bankokat? Az nem jo, mert akkor ugyis az ugyfelekre verik a koltsegeket! Adoztassuk meg a gazdagokat? Jo lenne, ha az a kb. 10 000 (!) gazdag ki tudna termelni akkora adot, hogy eltartsa a 8000 milliardos koltsegvetest! A tobbi kis ember! Most akkor dontsuk el! Eurot akarunk minel elobb, vagy egy viszonylag labilis forintot, de kevesebb adoval? A ketto egyutt nem megy! (keves ado, es gyors euro bevezetes)

Ezt ki kellett irnom magambol!

A masik a tandij! Jajj, ez most nagyon megy. Mert tandij nem kell, de pampogni, hogy milyen alacsony szintu az oktatas, azt lehet. Tisztelt emberek nem veszik eszre, hogy az egyetemek kurva nagy bajban vannak! Nincs penzuk arra sem, hogy osztondijakat fizessenek, es nem egyszer talalkoztam olyannal, hogy egy targyat nem tudtam megcsinalni, mert nem volt oktato ra a penz-hiany miatt, holott a modell-tantervben szerepel! Akkor sem kell tandij? Es akkor sem, ha tanulasra osztonoz? Tandijat csak annak kell majd fizetnie, aki rosszul tanul! Tessek elolvasni a javaslatok szovegezeset, es csak utana karogni! 15% tovabbra sem fizet majd! Hogy ki ez a 15%? Az, akinek az adott karon legjobb a tanulmanyi atlaga! Teccikerteni? Nem labat logatni, meg CounterStrike-ozni kell az egyetemen, hanem tanulni! Lenin is megmondta: Tanulni, tanulni, tanulni! Ez a velemenyem! Egyebkent persze jol jott nekem ez a par ev, amit “ingyen” csinalhattam az egyetemen, de en soha nem ertettem egyet a teljes tandij-mentesseg intezmenyevel. A tandij ugyanis nem a gyurcsanyok, meg orbanok zsebebe vandorol, hanem a HALLGATOI ONKORMANYZAT, illetve az EGYETEM kasszajaba! Meg mindig hulyeseg az egyetemi tandij?

One Response to Hogyan elunk, mint negy eve?

  1. gabek says:

    ugy latom tv-ztel a napokban 😀

Comments are closed.