Egyetem

Mostanára bizonyára mindenki hallott a felsőoktatási kiálltványról, amit Bokros, és egyébként 6 nagy egyetem tett közzé. Amellett, hogy magam részéről első olvasatban sok esetben egyetértek velük, egyetlen egy mondatot szeretnék kiemelni:

Tudatosítani kellene, hogy “a felsőoktatás egyáltalán nem állampolgárijogon járó és mindenki számára hozzáférhető közszolgáltatás”, hanem”hatalmas mértékű családi tehervállalással járó, életre szóló nagybefektetés”
forrás: origo.hu

Ez bizony így van! Miért kell súlykolni az emberekbe, hogy szarok lesznek akkor, ha nem járnak egyetemre? És miért jó az a hallgatóknak, hogy ellepik a piacot azok az emberek, akik nem is értenek az állítólag kitanult szakmához, de elvégezték azt a fránya egyetemet? És miért jó, hogy rászoktatja a felsőoktatás arra az embereket, hogy egész nap lehet dögleni, inni, nemcsinálni semmit? Aztán amikor kikerül az életbe, belőle lesz a diplomás munkanélküli, aki nem ért semmihez.

Beszélgettem egy ismerősömmel, aki azt mondta: “Gerzson, de azt tudod, hogy ezzel mi szorulnánk ki az egyetemről…”. Én visszakérdeztem: “Mi? Nem! Szerintem az, aki lusta megdolgozni a diplomájáért. Ez olyan nagy baj?” Amikor faterom egyetemre járt, nagyon ritka volt az a hallgató, aki nem dolgozott az egyetemi/főiskolai évek alatt. Mégis emberek lettek… És meg merem kockáztatni, hogy rengeteg az egyetemről ma kikerülő ember feleannyit sem tud, mint bármelyik 80-as években diplomázott ember pályakezdőként. Egyszerűen azért, mert manapság a főiskolákon sikk nem tanulni. Tisztelet a kivételnek, de egyre több olyan embert látok, aki meg sem próbálkozik azzal, hogy tegyen valamit a diplomáért, egyszerűen bemegy vizsgázni, aztán vagy sikerül, vagy nem, és de jó neki, lényeg, hogy este iszik.

Most lehet mondani, hogy én is túl vagyok a modelltanterve szerinti képzési időn, de

  • én nem vagyok rá büszke, és bizony tudom, mit szúrtam el. A vicc az, hogy ha nem lett volna ingyenes a felsőoktatás, akkor keményebben küzdöttem volna, és minden bizonnyal már diplomás ember lennék.
  • volt ebben azért annak is sara, hogy általában a tárgyak nem indulnak keresztfélévben. Ez azt eredményezi, hogy egy bukta egy tárgyból (a ráépülők miatt) nem fél, hanem még legjobb esetben is egy teljes éves csúszást jelent. Miért? Mert nincs az egyetemnek forrása. Miért? Mert rengeteg ingyenélő van, akik felveszik a tárgyakat, aztán év közben jönnek rá, hogy ja, most mégsem kell, mert majd megcsinálom következő félévben (természetesen következő félévben sem csinálja meg), és ezzel elveszi a helyet azoktól a hallgatóktól, akik esetleg ténylegesen szerettnék hallgatni. És ha esetleg az ilyen hallgatók miatt nem kellene plusz kurzusokat indítani, akkor lenne kapacitás arra, hogy a fontos tárgyakat keresztfélévben indítsák.

Tehát a véleményem: legyen tandíj! Mindenképp! Az sem baj, ha magas! Legalább rájönnének az emberek, hogy ez nem ajándék. Van egy mondás: olcsó húsnak híg a leve! Aki egyetemre jár, és elvégzi, annak kell egy biztos tudás a háta mögött. És egy volt tanárunk, Győrvári János példája lebeg a szemem előtt, amikor felteszem a kérdést: A felsőoktatásban mi a fontosabb? A minőség, vagy a mennyiség? Aki a Lidl nevű izében vásárol, az feltehetőleg az utóbbit választja. Szerintem azonban egy felsőoktatásban hallgató, vagy végzett embernek nem szabadna így gondolkodnia!

Ja, igen: Győrvári János. A fickó baromi nagy arc, aki volt nála órán, tudja! Nem akart nyugdíjba menni. Azért küldték el, mert egy akkora tapasztalattal rendelkező ember, mint ő, akinek a munkabírása is még a régi generációt idézi, az egyetem számára megfizethetetlen. Miért? A sok ingyenélő miatt!

Blogged with Flock

One Response to Egyetem

  1. gabek says:

    most felidéztem újra magamban az anal előadásokat… sose fogom elfelejteni! 🙂

    a többire meg +1

Comments are closed.