Állam vs. Magán

Soha nem értettem igazán, mi a retekért ragaszkodik hazánk egyetlen reménysége annyira ahhoz, hogy márpedig “maradjon állami kézben minden létező dolog, mert csak a komcsik akarhatják eladni az országot…“. Aztán rájöttem!

Minél nagyobb az állam befolyása, annál nagyobb a hatalma. Annál inkább be tud szólni annak, aki nem úgy tesz, ahogy neki jól esik. És most próbáljunk meg objektívek lenni, ne keverjük össze az állam, mint gazdasági intézmény, és a magánember, mint természetes jogi személy fogalmát!

A magánembernek hótmindegy, hogy kinek a kezében van egy intézmény, ő csak azt látja, hogy valamiért fizetni kell-e, vagy sem. Ehhez az ég világon semmi köze a tulajdon-jognak. Az állami támogatás teljesen más fogalom. És itt jön a képbe Antal borzalmasan elkúrt politikája: a piacgazdaság majd jól meghozza a tejjel-mézzel folyó kánaánt szempillantás alatt. És a magyar jól rászavazott, mert azt hitte, hogy igazat mondanak! Pedig dehogy! Nyilvánvalóan végig hazudták a kampány pár hónapját! Teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondanak, nem igaz! A piacgazdaság ugyanis öngondoskodást jelent, de erről nem szóltak, mert akkor aztán őket tuti, hogy nem választják meg!

Jöttek Hornék, és a csalódott nép 2/3-ot szavazott a szociknak, mert ők majd biztos másképpen csinálják. Ez így volt, csak a gond az volt, hogy egyik pénzügyminiszterük egy bizonyos Bokros volt, akinek gazdasági szempontból szárazan csak a számokat nézve tényleg elidegeníthetetlen érdemei vannak, de az is igaz, hogy ezt bizony az ország lakosainak alaposan ki kellett böjtölniük. Ez volt az az időszak, amikor a luxus-cikkek (magazinok, szórakoztató termékek, stb.) gyakorlatilag megszűntek létezni, mert a népnek nem volt pénze rá.

Meg is lett az eredménye: Jött első, és egyben utolsó huszadik századi szentünk, és azt igérte, hogy na majd náluk aztán tényleg jön a tejjel-mézzel folyó kánaán! Másfelől megállítják a közpénzek elfolyását… A rendszerváltás hőse szorgoskodott is: tényleg volt elég sok szociális kiadás, kezdtek jobban élni az emberek. Csakhogy mindezzel együtt jött a Happy End, 12 állami gazdaság elsinkófálása, Kaya Ibrahim, Josip Tot, állami pénzen kanadai hokimeccs (© vikiking), aki nem visel kokárdát, nem magyar (párhuzam: ki nem velünk, az ellenünk – tetszettek volna történelem könyveket olvasni…), milliárdos soha sem használt beléptetőkapuk, felfegyverezni kívánt adórendőrség, négy éven át folyamatosan felmart M7, állami pénzen kormányt reklámozó újság, parlamentbe szállított korona (végülis ha megkoronázzák, ne kelljen már akkor, intézzük el most – ugyebár) Erre mondta igen szellemesen Kovács László, hogy valóban megállították a közpénzek elfolyását, mert ilyen mértékű ömlésnél folyásról már nem szabad beszélni. A viktorék felélték azt a tartalékot, amit a kemény Bokros féle intézkedések megspóroltak. És tették mindezt úgy, hogy négy éven keresztül nem csináltak semmit! Semmit! Persze volt a kasszában megspórolt 300 milliárd, ami pont elég lett volna a 100 napos programra, csak ugyebár a nagyon rondán elbukott első forduló után a viktor ennek az utolsó fillérig a seggére vert, hogy a második fordulóra már semmi ne maradjon az államkasszában… Érdekes, akkor valahogy egy nyugdíjas se károgott, hogy azt az emelést Ő nem kéri, de amint a viktor közölte, hogy nem szabad hazaárulóktól elfogadni a juttatásokat, azonnal elkezdték visszaküldözgetni… Végülis ők rosszul éltek már akkor is, ugyebár.

Ezek után valahogy nem kell csodálkozni azon, ha a magyar nép normálisabbik, és még választó fele inkább az emberközelibbnek tűnő, dadogó, kedves, aranyos képet mutató Medgyesit választotta miniszterelnöknek. Persze a Rákosi iránt érzett nosztalgia, meg a könnyen hülyíthető emberek (nyugdíjasok, mónikasó-célközönség) benntartották Viktort a parlamentben, no de ebbe ne menjünk bele. No jó, Medgyesi mellett ott volt az is érvként, hogy na ő pénzügyminiszter is volt, szóval biztos ért a gazdasági folyamatokhoz, majd ő kihúzza az országot abból a kátyúból, amibe értelmes emberek látták, hogy kezd belekerülni. De nem… Akkor kellett volna rögtön Medgyesinek azt mondania, hogy sorry, a fiúk kipakolták a kasszát, nem tehetünk semmit. Csak hát ugye neki ehhez nem volt pofája. Ilyen módon szépen el is vesztette a hitelét, holott éppen azért tette az egészet, hogy ne veszítse el. Irónikus, ugye?

Jött a mi drága fletónk. Most akkor tegye fel a kezét, aki azt hitte, azért kezdenek óriási mértékű osztozkodásba, mert az ország gazdasági szempontból olyan jól áll… Téves. Aki feltette a kezét, írja be az egyest az ellenőrzőjébe, óra után aláírom! Azért osztozkodtak, mert a hülye embereket, akiknek csak az számít, hogy a tévében majd jól megmondják, mi legyen a véleményük, a maguk oldalára csábítsák. Ez sikerült is. Jött a győztes választás, és jött őszöd. Na ez egy nagyon érdekes dolog volt, mert ott nem történt semmi más, csak az, hogy egy nem megélhetési politikus lebaszta a megélhetési politikusokat, hogy ha tovább tartják bebetonozva az ő hatalmukat segítő eszközöket/intézményeket, akkor ez a kurva ország eláshatja magát, bassza meg. Ebben az a vicces, hogy meg kell nézni, kik keltek fel az őszödi beszéd alapján a fletó ellen:

  • a funkcionális analfabéták
  • akik végig sem hallgatták
  • akik egyébként sem szavaztak rá

Ezek után nem értem, a viktor milyen új többségről beszél, de jó. Ahogy 2005-ben álltak a dolgok, még 2/3-os többségre készültek, az idő eldönti, mi lesz.

Még egy apróság: a viktor széke mocorog. Nem kicsit! Nagyon! Ő is pontosan tudja, amit én: ha év végéig nem sikerül megbuktatnia ilyen ütőkártyákkal sem a ferit, akkor neki harangoztak. Ez azért érinti érzékenyen, mert a politikus szakmán kívül ő máshoz nem ért… Ő igazi megélhetési politikus. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 1998 márciusában egy darab öltönye volt, és villamossal járt… Khm! Miért nem teszi fel neki a kérdést a rajongótábora, hogy miből gazdagodott meg? Hát mert Rákosi pajtásnak sem illett volna feltenni a kérdést, hogy milyen alapon kormányoz. Még a végén a kérdező balesetet szenvedett volna.

Apropó: politikusunk, aki soha nem hazudott, 1998 augusztus havának 25-dik napján azt állította éppen regnáló miniszterelnökként, hogy a Horn kormány titkosszolgálati eszközökkel megfigyelte a fideszes képviselőket. Néhány évvel később bíróság mondta ki, hogy ez nem igaz! Mellesleg Juszt László, aki bizonyítékokat mutatott be a Kriminálisban a viktor szavainak cáfolatára, pár nappal később ki lett rúgva az MTV-től, újságíróként el lett lehetetlenítve, és megvádolták államtitok-sértéssel, annak ellenére, hogy nyilvános, bárki által hozzáférhető dokumentumokat mutatott be. Szóval mielőtt hazug-fletó-kurva-országozunk, tényleg tegyük fel a kérdést, ki a veszélyesebb?

  • aki egy kiszivárgott hangfelvétel alapján súlyos, gyógyíthatatlan messiás-komplexusban szenved, avagy
  • aki nem válogat az eszközökben, ha saját boldogulása a tét, és nem ismeri el multbéli hibáit

És még valami a végére: igazán szívesen meghallgatnám, mikor mondta gyf, hogy nem lesz vizitdíj! Emlékszem, a 300000 forintos vakbél-műtét volt az, ami leverte a biztosítékot nála. Egyébként nem is tudom, ki volt az, aki mondta: “Egy dolog a választási kampány, és egy másik dolog a kormány-program!” Ja, ez a viktor volt! Akkor biztos csak kommenista propaganda!

Konklúzió: Aki bármelyik politikai hatalom mellett leteszi a voksát jobbról, vagy balról, hogy az tiszta szívű, csak jót cselekszik, az ostoba! Rettenetesen ostoba!