Biztos?

Csak gratulalni tudok a Budapesten tobb ponto alairast gyujto emberkeknek. Hogyan is hangzik a kerdesuk? “Egyetert-e On azzal, hogy magyarorszagon ne legyen tobb biztositos egeszsegbiztositasi rendszer?”

Na, akkor most tegyuk fel, hogy osszegyulik eleg alairas. Tegyuk fel, hogy a parlament megszavazza, es tegyuk fel, hogy az OVB/Alkotmanybirosag sem emel kifogast. Ebben az esetben nepszavazast kell tartani rola. Tegyuk fel, hogy osszegyulne 2 millio szavazat, ami azt mondja, ne legyen tobb biztositos rendszer. Mi lesz erre az egyertelmu valasz?

Nincs is!

Magam reszerol egyebkent mar elmondtam, hogy (bar jobban megismerkedve a torvennyel annyira nem tartom elbaszottnak, megis) szerintem jobb lett volna egy olyan rendszer, hogy egyszeri nagyobb osszeggel felfejlesztik az OEP-et (Figyelem! Orszagos Egeszseg Penztar – NEM biztosito!!!) hogy valodi biztosito legyen belole, aztan megnyitjak a piacot. Akinek nem tetszik, hogy teszem azt az ING-nel az eletbiztositasa melle kedvezmenyes egeszsegbiztositast is kaphat, az marad az allami cegnel, aztan meghal, ha esetleg megint megszoritani kell, viszont a valasztas szabadsaga meglenne, es ez lenne a lenyeg! Meg az is elofordulhatna, hogy statisztikakkal mutatjak ki, hogy aki maganbiztositonal van, az jobb egeszsegnek orvendezne.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az egeszseg biztositasbol az allam kiszallasat egy fel pillanatig sem tartottam soha jo otletnek. Amerikai pelda bizonyitja, hogy hova vezet, es nem veletlen, hogy Hillary Clinton sem a maganbiztositok megszunteteseert kampanyolt, hanem hogy legyen egy allami felugyeletu biztosito is. Ott ugyanis (talan Nixon, vagy kornyeki elnok ota) semmifele allami  ebben a temaban nincs, igy a szabadra

Ma magyarorszagon egeszseg biztositas nem letezik! Az uj szereplok belepesevel esely van ra, de ezt meg nem tudhatjuk! A masik: ki mondta, hogy csak a karvaly-toke nyithat az uj rendszerben penztarat? Megteheti azt egy egyhaz, de akar az onkormanyzat is, es esetleg ok elszipkazzak azokat a betegeket, akik felnek a magantoketol.

Ez mondjuk tenyleg nevetseges! Egy piac-gazdasagra epulo orszagban ugyan ne legyen mar szitokszo a magantoke! Legyen az Kubaban! De ne egy olyan helyen, ahol allitolag a szocializmust nem akarjak!

A legviccesebb azonban micsoda? Megmondom! Amikor az utca emberet megkerdezed a szocializmusrol, es hogy az miert volt rossz, akkor egybol Sztalint, es a tomeggyilkossagokat emlegeti, veletlenul sem azt, hogy az allam tulzottan beleszolt a polgarok eletebe. Ertem! Tehat ha nem lettek volna tomeggyilkossagok, akkor a szocializmus jo lenne! Ez olyan Star Trekesen hangzik!

Blogged with Flock