Nem teszek “jot”

– Szervusztok, bogyokak!
– Sef bacsi! Mi az, amit a papok a seggunkbe dughatnak?
– Na sziasztok…!

Nem voltam katona! Ha nem szuntettek volna meg, akkor is inkabb lehuztam volna 9 honapot egy korhazban HIV+ tuket pakolgatva, de akkor sem mentem volna el. Nem szeretem az erosen tekintely-elvu berendezkedest. Felreertes ne essek: a szakmai tekintely rendben van, de ugy altalaban azert nem fogok tisztelni senkit, mert valaki azt mondta, hogy Ot aztan tisztelni kell. Nagyjabol ez az, ami mar az alapoktol elrettent a tortenelmi egyhazaktol, es itt legelso sorban a katolikus egyhazrol beszelek!

Volt egy reklam a radioban a mult hetig, hogy most igazan jot tehetek, csak ajanljam fel az 1%-omat a katolikusoknak. Meg mit nem? Ez volt az elso gondolatom!

Sajnos szamomra a katolikus egyhaz nem mas, mint Konstantin csaszar jol kifundalt bosszuja az ellenfeleivel szemben… (Egy korszakokon ativelo bosszu! Nem lehet veletlen, hogy a halalos agyan irta ala az egyhaz szentesiteset jelento torvenyeket!)

Keso osszel setalgattam veszpremben a Benedek hegy alatt, es olyat lattam, pontosabban olyan szemmel lattam a hegy tetejet, ahogy meg soha azelott! Nem tudom, mi tortenhetett velem, de szamomra elrettento peldakent all, amit akkor ateltem. Ahogy allok a hegy toveben, mogotte all a var egy templom toronnyal, es a hegy felso reszen – ami gyakorlatilag egy meghosszabbitott eloternek tunik a var elott – ott a kereszt! Ahogy a fenyek megvilagitottak, es ahogy mogotte neztem azt az oriasi epulet-egyuttest, beleborzongtam! Ugy allt ott, mintha egy valodi holttest lenne, arccal a var fele, uszott a fenyben, es hirdette, az “iget”. Azt az iget, amit en amig elek, nem fogok elfogadni, mert nem vagyok ra kepes!

Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

Nem a bibliaval van bajom! Az egy konyv, tele peldabeszedekkel; ha fogekony vagy, segit jobba tenni az eleted, alapveto ertekrendet sugall feled! A bajom a korulotte letezo intezmeny-rendszerrel van! Az ala-folerendelt viszonnyal. Bunosnek szulettel, bunos is maradsz mindaddig, amig mi azt nem mondjuk, hogy nem vagy az! Mi azonban csak akkor mondjuk, ha eleted soran maximalisan kiszolgaltad az erdekeinket! Behodoltal nekunk, szolgaltal minket, fizetted az egyhazi adot, folyamatosan jartal templomba, es a legsotetebb szennyeseidet is kiteregetted nekunk – gyonas formajaban!

Vannak tisztesseges papok, bizonyara! Csak en sajnos meg nem talalkoztam veluk! Felek, nem is fogok egyszer sem! A tisztesseges pap olyan, mint az oszinte politikus! Csak a filmekben letezik! Mindenki remeli, hogy a kovetkezo, akivel osszetalalkozik az lesz. Aztan kiderul, hogy csak a husosfazekhoz akart kozelebb jutni! Barmi aron! Ezert pedig meg a parancsolatok megszegese sem nagy ar neki!

Ne paráználkodj!

Meg tudja nekem valaki mondani, hol van az a passzus a bibliaban, vagy akarhol, hogy a pap nem elhet nemi eletet? Miert kell ennyire foldhozragadtnak lenni? Tudom, hagyomany, de amikor mar az alapveto emberi ertekek kerdojelezodnek meg sok pap viselkedeset latva, elgondolkodtato, hogy vajon miert nem oldjak fel a tiltast? Mi ennek az ertelme? Szerintem semmi…

A katolikus egyhaz recseg-ropog. Volt mar ilyen idoszaka: a reformatus vallas megszuletesekor hasonlo korulmenyek voltak! Az a helyzet, hogy (most lehet, meg leszek kovezve a nezopontomert) a katolikus egyhaz vezeto retege olyan kaderekbol all, akik az elnyomo politikai rendszereket is fenntartjak. Amikor egy olyan uj generacio no fel, akik megkerdojelezik a regi dogmak helytallosagat, belso haboru alakul ki. Az egyhaz azonban tul regi, tul jol berendezkedett. Tul jol el vannak osztva a hatalmi poziciok. A pampogas pedig altalaban azoktol szarmazik, akik nem juthatnak eleg magasra. Legyen barmilyen ok is ra. Ez az oka annak, hogy ha eleg sok reformert termel ki a katolikus egyhaz, nem meg fog valtozni! Nem osszeomlik! Egyszeruen szakad!

Szerintem ez a kuszobon all! A kerdes csak az: meg XVI. Benedek idejen, vagy csak utana? Az ido eldont mindent! Egy valamiben biztos vagyok: meg megeljuk, hogy ujabb felekezet valik ki a katolikusok kozul! Akkor pedig eloveszem ezt a posztot! Mert erdekes lesz ujra atolvasni!

Blogged with Flock