Gentoo server

A segitsegemet kertek, en meg jottem!

Szoval a requirement, hogy ossze kell kalapalni egy (lehetoleg linuxos) szervert, aminek annyi a kovetelmenye, hogy fusson rajta egy application server (for JSP), es egy mysql. Penteken elindult a reszeles!

Az elso hiba, amibe belefutottam: a portage, es a bash bizonyos verzioi utottek egymast, es sehogyan sem akartak frissulni. A megoldast a hup szallitotta: emerge –nodeps portage. Utana mar jol megvannak.

A kovetkezo, amibe belefutottam, hogy gnome telepitesekor elszallt, hogy “Vazze, normalis vagy? Nincs is olyan package, hogy virtual/fam”. Kis guglizas utan rajottem, hogy ha kiadom azt, hogy emerge app-admin/fam, akkor az felmaszik, es nem fognak panaszkodni ra. Meg ugyanezt el kellett jatszani az eject csomaggal is, de most mar megy fel a cucc! Kiraly!

FAQ:
Q: Mi a francnak egy serverre gnome?
A: Mert itt a kornyeken en ertek a legjobban a linuxhoz, es hat neha nem art, ha mas is tudja csinalni a dolgokat, es jobb ha gnome-terminalban tudja szerkeszteni. Ennek erdekeben VNC servert is pakoltam ra! Memoria van a gepben boven, attol nem kell tartani! (Raktam fel fluxboxot is, hatha, de annak emlitesere wtf-fej volt a valsz, szoval lehet, hogy felejtos.) Na, ha kesz vagyok, jelentkezem!

Blogged with the Flock Browser