Miért vizelnek a kiadók széllel szemben?

Ez a kérdés foglalkoztat engem. Akárhogy is van, nem tudok rájönni, hogy azok a cégek, amelyek vezetői állítólag kiváló üzleti érzékkel vannak megáldva, és állítólag nagyon jó ötleteik vannak a profit maximalizálása érdekében, mi a jó büdös francért nem jönnek rá arra, hogy mi lenne a mindenkinek megfelelő döntés, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon.

A film/zene letöltésekről beszélek, ami ugye illegális. Nézzünk meg egy látogatott torrent site-ot. Tele van nyomva hirdetésekkel. Nem kicsit, nagyon! Tehát valamiféle bevételt generálnak, amit a jelenlegi helyzetben visszaforgatnak a szerverpark fenntartásába, ilyen-olyan költségekbe. Bevétel azonban van. És higyjük el: egy nagyjából 60 ezres látogatottságú oldalon, ahol a célközönség a kereskedelmi szempontból legaktívabb korosztályból kerül ki, akiket bizony ma már a TV-k fos műsoraival nem lehet megfogni, egy jól elhelyezett reklám mindenkinek kiváló bevételi forrás. Jó a reklámozónak, mert óriási eséllyel térül meg a befektetése – hiszen a célcsoport tökéletesen belőhető. Másfelöl jó a webmesternek, mert kiváló áron adhat el banner helyet.

Mi lenne, ha egy képzeletbeli világba ugranánk?

Ebben a világban a kiadók megkeresik a weboldalak üzemeltetőit, és felajánlják nekik, hogy nem fogják basztatni őket, mindössze csak egy kis részt kérnek a profitból. Ilyen módon gyakorlatilag ezek a weboldalak legálisan működhetnének. A kiadóknak jó, mert a kieső DVD eladásokat valamelyest ellensúlyozzák az így befolyó összegek. A torrent oldalakra pedig amolyan virtuális videótékaként lehetne tekinteni, ahol a költségeket nem a felhasználó, hanem a hirdető állja. A rendőrségnek is jó, mert nem emészt fel forrásokat a szélmalomharc, és tudnának a valóban társadalmi veszélyt jelentő ügyekkel foglalkozni. A webmestereknek pedig szitén jót tenne, hiszen legálisan hirdetve a szájtot, nem csak szájról-szájra terjesztve még masszívabb felhasználói bázist tudnának maguk mögött.

Naívnak tűnik az elképzelés? Lehet! A digitális világban nincsen másolhatatlan szellemi tulajdon. Ez pedig egy kérdést szül, amit mindenképpen fel kell tenni!

Ez olyan rossz lenne?