Gondolatkísérlet

Csak egy apróság jutott eszembe, mert most azért gondoljunk bele: mi van, ha az emberek jelentős többsége, mondjuk 60%-a marad a magánnyugdíj-rendszerben, és ezek pláne főleg a tehetősebb, nagyobb jövedelmű rétegeket teszik ki? Mi van, ha ezáltal még az egyszerinek szánt óriási pénzköteg se folyik be a költségvetésbe? Mi van akkor, ha a fiúknak kötelező lesz megszorítaniuk, mert el kell kerülniük az államcsődöt? Kitől szereznek pénzt?

És csak tegyük fel – ha már gondolatkísérletben vagyunk – hogy az emberek jelentős többsége azt mondja, ő márpedig magánnyugdíjat akar, akkor a mindig is szavazatmaximalizálásra játszó tetű vezér hogyan fog eljárni? Mit fog mondani a nyuggdíjasoknak? Bocs, mégsincs nyugdíjemelés? Bocs, hülyét csináltunk magunkból az ország előtt, ezt a blamázst? Bocs, nem csökkent az államadósság, még ideiglenesen se tudjuk visszafogni, sőt meglódul, és az egyébként is szarul álló forint miatt fénysebességben kezd el felfele kúszni…?

Veszélyes játék ez.

Lose-lose szituáció, ahogy a játékelmélet mondja. Feláldozzák az emberek a megtakarításaikat, hogy elodázzák az államcsődöt? Vagy nem, és ezzel bedöntik a költségvetést, ami nagyon sok nyugdíj-pénzzel számol jövőre? Ennek megfelelően persze március-április környékén megint kapkodás, megint gyengülő forint, megint leminősítés, nincs állampapír, amit megvennének tőlünk, nem tudunk nyugdíjakat fizetni már júniusban sem. A jegybank kamatot emel folyamatosan.

Eközben az átlag fidesz-szavazó meg van róla győződve, hogy Gyurcsány a hibás.

Na de csak tegyük fel, hogy amit itt felvázoltam, bejön. Fogalmam sincs mennyi esély van rá, de a nullánál azért jóval több. Akkor jön megint az IMF. Azt mondja, oké fiúk, adunk még pénzt, hogy egyáltalán tudjatok még nyugdíjat adni, ha csak valamivel kevesebbet is, de innentől aztán tényleg úgy táncoltok, ahogy mi fütyülünk. És akkor már nincs gazdasági szabadságharc, az EU soros elnökei leszünk, és úgy kell végrehajtani körülbelül a Bokros-csomaghoz hasonló megszorítást, a nemzetközi pénzemberek szoros felügyelete mellett.

Kérdem én: akkor jobb lesz?

Tags: , , , ,

3 Responses to Gondolatkísérlet

  1. Kati says:

    Szerintem valahol igen. Mert nemzetközi pénzemberek szoros felügyelete mellett nem engedhetnek meg magunkak akkora égbekiáltó dolgokat mint most (na nem azt mondom hogy az IMF hitel jó dolog..)
    Emlékszem amikor a Bokros csomag bejött, mindenki kézzel lábbal tiltakozott, mindenki utálta szegényt.

    Viszont a szlovák lány, aki 2003-ban sírva fakadt hogy a volt munkahelyét, egy pozsonyi kórházat bezárnak ilyen-olyan megszorítások miatt, most boldog: a családjának sokkal jobb, mint valaha volt. Az országuk fejlődik, lassanként előre lép.

    Mert ott nem volt kecmec, a szükséges megszorításokat életbe léptették és azóta túllendültek a mélyponton.

    Én így látom.

    • Gerzson says:

      Alapvetően én is így látom, csak ugye van ez a rossz szokásom, hogy a tőlem másként gondolkodók fejébe is szeretnék belelátni, megérteni az indokaikat, motivációikat. Ezen a téren viszont valahogy nem sikerül sehogy sem. 🙂

  2. alekszejev says:

    Mi lenne, ha elkérnék és nem elvennék?

Comments are closed.