Gyermekjog?

“számos hátrányos helyzetű gyereknek a továbbtanulás, és így a kitörés lehetőségét csökkenti.” (forrás: véleményvezér)
Ezzel nagyon nem értek egyet. Ha valaki tanulni akar, a lehetősége megvan rá továbbra is. Az érettségi még nem tandíjhoz kötött, a hétszázát. Ha valaki 16 éves korában kiesik az iskolából, az valószínű nem is akar tovább ott raboskodni. “Minek kínozzuk egymást?” teszik fel az ilyenkor teljesen jogos kérdést egy munkahelyen is akár.

Nem értem egyfelől, miért kéne mindenkinek érettségit adni? Ez csak arra jó, hogy a szakmunkák leértékelődjenek, és néhány év múlva itt álljunk nagy nemzeti öntudatban vízvezeték-szerelők nélkül. Másfelől a “kiműveltebbeknek” sem lesz jobb, mert mivel minden hülye kap érettségit, az ő küzdelmük jelentősen leértékelődik, romlik az alkupoziciójuk az állásinterjúkon, és ez csak egy, a legnyilvánvalóbb közvetett hatás.

Aki nem akar tanulni, a legkisebb mértékben sem mozgatja meg ez a dolog, azt minek kényszerítsük rá? Ellenben igenis családi pótlék csak a rendszeresen iskolába járó gyerek után járjon. Ez viszont alapkövetelmény, és maradjon is meg!

Talán ez a fidesz egyetlen gyermek-joggal összefüggő javaslata az elmúlt hetekben, amit teljes szívvel támogatni tudok.

A büntethetőség leszállítása nem megoldás. Én szerintem egyszerűbb lenne, ha a kiskorú, 14 év alatti gyermek cselekményeiért az anyagi, és jogi felelősséget a hivatalos gyám gyakorolná – ergó, ha kissrác lop, vagy késel, az olyan a bíróság előtt, mintha apu tette volna, neki kell kifizetnie, illetve adott esetben apunak kell börtönbe mennie.

Lenne ám fegyelem, ne aggódjatok!

Tags: , ,

One Response to Gyermekjog?

  1. Ildikó says:

    Nem csak érettségijük nem lesz, de szakmájuk sem. Azzal egyet értek, hogy nem kell boldog – boldogtalanokat elrugdosni az érettség kapujába, de az se megoldás, ha 15 évesen megengedik, hogy kimaradjon az iskolapadból és aztán később majd jól megbánja. Ebből sajnos szakma sem lesz így soha (szakmunka), csak megy betanított munkásnak, meg újságkihordónak stb éjbérért.
    Szerintem a szakmunkás képzőket kellene kicsit megreformálni. Például mi az anyámnak tanulják egy 3 éves szakmunkásban újra a történelmet, irodalmat? Valószínű nem azért tanult ott tovább, mert ezek olyan nagyon lekötnék. Ki ezekkel a tárgyakkal és gyakorlati oktatást!! Sajnos 15 évesen a gyerekek (néha a szüleik) nincsenek olyan belátással, hogy a pillanatnyi előnyöket – plusz pénz, a gyerek is dolgozik ha-ha – összemérjék a jövőbeli hátrányokkal. Nem olyan vicces napi 12 órában a sor mellett gürcölni egész hátralévő életetben, hogy csak a műszakpótlékkal van meg a minimálbér. Bár ahogy mondani szokták mindenkinek szíve joga elb*szni az életét.

    Azzal a javaslatoddal viszont, hogy a szülő kiskorú gyermek esetén teljes anyagi és jogi felelősséggel tartozzon gyermekei tettei iránt, teljesen egyet tudok érteni. Egy családban legyen rend, ennek megteremtése pedig a szülő feladata, ha már felvállalta, hogy gyereket szül erre a világra.

Comments are closed.