Az igazi liberális

Készült egy cikk, amely a mandineren olvasható:

Szükség lenne pedig igazi magyar liberalizmusra. Rossz, amikor az ember nem tud valódi, szalonképes liberálisokkal vitatkozni, csak rovott múltú, szűk látókörű liberálisokkal. Akik nem tudnak késsel, villával enni. Nem ismerik a saját hagyományaikat, elődeiket. Nem ismerik a nyugati gondolkodás jelenlegi állását. Vajon milyen az igazi liberális?
Tovább a teljes bejegyzéshez…

A cikkel nagyrészt egyet értek, csak néhány rendkívül fontos kiegészíteni valóm lenne hozzá.

“így például büszke az Osztrák-Magyar Monarchiára” és az Európai Unióra.

“Jászi Oszkár-féle polgári radikális nézetek”
Ezzel külön cikkben kellene foglalkozni, mert amit Jásziról tudok, az alapján nem tudom felfogni, hogy miért kellene egy igazi liberálisnak elutasítani az általános választójogot, az egyházak szekularizációját, azaz államról való leválasztását, a szarajevói merénylet utáni fegyveres bosszú elutasítását, sorolhatnám.

“Nem gyalázza, hanem együttműködik az egyházakkal”
Természetesen elvárva azt, hogy az egyházakat a hívők tartsák el, és nem hívőként ne kelljen nekem támogatnom a repülő spagettiszörnyeket, meg hasonló érdekes dolgokat, amiben emberek hinni képesek. Ha valaki facebookon zsolozsmázik, meg az ő istenéhez fohászkodik, annak egy igazi liberális nem szól be, hanem elfogadja, hogy bizony van, aki ebben hisz, és reménykedik, hogy megtalálja benne a boldogságot. Az igazi liberális azonban azt nem tűrheti, hogy olyan egyházak, amelyeknek még a legfelsőbb vezetői is a pedofil papjaik világi bíróságtól való megmentésén fáradoznak, sorra kapják az érdemtelen állami támogatásokat.

És ezzel a bekezdéssel kapcsolatban a legfontosabb: az igazi liberális el tudja választani a vallást, és az egyházakat, és az egyiket ért támadást nem keveri a másikkal.

“Mivel mélyen tiszteli az emberi jogokat és az élethez való legalapvetőbb jogot, ezért elítéli az abortuszt.”
Ezzel együtt mindennél fontosabbanak tartja az értelmes szexuális felvilágosítást, hogy minden fórumon, minden módon felhívja a figyelmet a szexuális együttlét veszélyeire (nem kívánt terhesség, nemi betegségek) és a felvilágosítás útján igyekszik megelőzni a bajt. Az abortusz ugyanis egy már bekövetkezett baj utáni tűzoltás. Nem jó megoldás, általában kényszerből teszi, aki teszi. Soha egyetlen embert nem hallottam még, hogy bátorított volna az abortuszra, nem ez a cél, soha nem is volt, ez félremagyarázása a dolgoknak.

Ha azonban már szükségessé válik, érdemes lenne a megfelelő módszereket alkalmazni (tablettával való, steril orvosi eszközökkel végzett művi terhességmegszakítás), hogy ne vegyük el a lehetőséget a jövőbeli már kívánt terhességtől.

“Az igazi liberális nem mentegeti a Kádár-rendszert, nem nosztalgiázik Zánka iránt.”
És éppen ezért elítéli azt a politikát, amelyet a mai kormányzat a kádári nosztalgiára építve művel. Az igazi liberális elfogadja, hogy nem lehet újra 3,60 a kenyér, legalábbis nem forintban.

“Nem horthystázza le Antall Józsefet”
Liberálisként nekem Antall személyével speciel soha nem volt bajom. Azt viszont Antall is panaszolta, hogy fogalma sincs, milyen gazemberekkel dolgozik együtt; ez az ő, és a friss rendszerváltáson átesett Magyar Köztársaság tragédiája.

“nyíltan és egyértelműen átállt a jobboldalra”
Ha lenne ma Magyarországon jobboldali tömörülés, az igazi liberális valóban így tett VOLNA. De az a szó hiányzik a mondatból, és demagógiát sugall, javítani kérem!

“másik oldalra is szavaz azóta”
Melyik másik oldalra? A nemzeti giccsel leöntött kádári nosztalgiára, vagy a Horthy-sta, Szálasista nemzetieskedő majmokra?

“Nos, az ilyen liberálisokkal lenne érdemes párbeszédet folytatni.”
Állnék én elébe, de sajnos amíg a “másik oldalon” (sic!) szavakba, fogalmazásmódba kötnek bele, és (elnézést a fogalmazásért) leszarják, amit mondok, mert nem fújom az orbánista mantrát, és van saját véleményem, addig ez nem fog sikerülni.

Mert az a baj, hogy ma Magyarországon nem tudják azt sem, mit jelent a konzervativizmus. A nemzeti giccsel leöntött kádári nosztalgia, amelyet a magát jobboldalinak nevező szervezetek kommunikálnak, nem az!

Tags: , ,