Pazarlás

Kicsit tegyük félre azt a (mondjuk így) trendi nézőpontot, hogy fletóék akármit csinálnak, az csak rossz lehet. Nézzük simán a tényeket.

Az államfő, és a fiatal “demokraták” kifogásolták, hogy az EÜ reformot nem előzte meg rendes hatástanulmány, csak úgy akarják lenyomni az emberek torkán – vaktában. Ez tény, ezzel nincs mit vitatkozni.

A kormányzati negyeddel kapcsolatban (amivel tegyük hozzá, eddig MINDEN gengszter-váltás óta hatalmon lévő kormány eljátszadozott) egy rendes felmérés, hatástanulmányozás, telek-vásárlás zajlott le. Itt kell megjegyezni (tájékozatlanabbak számára), hogy a viktorék 200 millió forintot költöttek “csak” egy tanulmányra, ami leírta, mi lenne, ha… Fecóék egy kicsit tovább mentek, mert ingatlan-vásárlás is történt – megjegyzem jóval áron alul egy belvárosi terület, amely most bármi lehet, de az most állami telek, és punktum! Az ingatlan-piac pedig jó kamatokat tud szülni! Ez is tény, nincs vele mit vitatkozni.

Szóval ha valamiről hatástanulmányt készítenek, aztán a tanulságokat levonva egyelőre azt mondják: állj, akkor csak pazarlásról lehet szó. Ez – lehet a szavakat csűrni-csavarni, de akkor is – a “van rajta sapka, vagy nincs /füstszűrős, vagy nem füstszűrős cigaretta” esete. Egyszerűen tényleg képtelen vagyok megérteni, hogy most mit akarnak: komoly változások, és beruházások előtt legyen hatástanulmány, amivel szórjuk az állampolgárok pénzét, vagy ne legyen hatástanulmány, és csak úgy menjünk bele a vakvilágba?

Ez nem annak a mércéje, hogy valaki 168 órát olvasva örül a gázár-emelésnek (ahogy igen értelmes, orrukig sem látó jobbosok szokták interpretálni) vagy hetiválaszt olvasva, ha beveri a könyökét akkor is kurvagyurcsány jön a szájára! Ez értelmes gondolkodás mércéje! Gondolkodjunk már! És gondolkodjunk értelmesen! Ne csak úgy a Nagy Vezér által kiálltott szavakra mozduljunk egy emberként, mert így hiteltelenné válik az egész!

Ja, és itt van egy másik: vizitdíj! Rendben, legyen nem költségvetési kérdés. Merthogy a magyar alkotmány szerint költségvetési tételekről nem lehet népszavazni, de legyen, szavazzunk! Miért van az, hogy a legtöbb emberben fel sem merül az, hogy bizony bár lehet, hogy az adó elviszi a vizit-díj komoly hányadát, ám ha a népszavazás hatályon kívül helyezi, akkor mindenki úgy nézzen a háziorvos szemébe, hogy egy a működési költséget akkor is támogató összegről van szó. Nekik sem az angyalok fűtik a munkahelyüket, hanem az orosz gáz! Márpedig ostoba elképzelés, hogy nem lesz vizit-díj, és a kormány majd jól kipótolja, mert ha már költségvetési tételről van szó, akkor mondjuk meg azt is, miből? Csökkentsük a nyugdíjakat? Emeljük az áfát? Csökkentsük a családi-pótlékot? Vagy honnan vegyük el azt a pénzt? Honnan? Értelmes válasz nincs, mert ez is csak egy az ostoba emberek tömegére apelláló szándékosan félrevezető kérdés.

Tandíj. Azt elhiszem, hogy az alapoktatáshoz mindenkinek joga van! Tény! De az egyetem/főiskola HOL alapképzés? Persze Japánban! De azt azért vegyük figyelembe, hogy ott az állam jószerivel CSAK az oktatásra költ, nem költ nyugdíjakra, nem költ gáz-támogatásra, mert az emberek megtermelik maguknak, ami kell! És tudják, hogy amit ők termelnek, azt az egész világ fejlődését szolgálja! De ők megtehetik, mert az elmúlt évtizedekben KEMÉNYEN dolgoztak, hogy idáig jussanak. Igen, jöhet most az ember Teller Ede, Biró László, Kandó Kálmán, és még ki tudja hány magyar tudós, mérnök, okosember nevével, de nekik ki kellett menniük külföldre, hogy elismerjék őket. Igen, tudom, erre a szabvány válasz az, hogy dehát az állam… Ez eddig oké, de fogadni mernék, hogy ha azt mondom, dr. Hancsók Jenő, vagy Sörös István, akkor a nagy lyukas-zászlóval tüntetők a neveket sem ismerik, pedig mindkettő letett valamit az asztalra, és ez nem feltétlenül csak a kormányon múlik, hogy rájuk nem figyelnek! Az emberek fejében van a baj! Abban, hogy az embereknek ma, amikor már lehetne ezzel foglalkozni, mert nem ül idegen hatalom a nyakunkon, nincs igényük arra, hogy megismerjék azokat, akik értéket hordoznak. Ha azt hiszed, ennek a két embernek (és még ki tudja mennyinek) azért kell külföldre utazni, mert itthon az állam nem öleli keblükre őket, akkor súlyos érték-rendi válságban küzdesz! Az, hogy az Egyesült Államok agyelszívásra költ, az oké, de az sem úgy megy, hogy Bush bácsi, meg a republikánus párt azt mondja, hozzunk ide 500 mérnököt, akik mérnökösködnek nekünk, hanem vannak ott cégek (karvaly-tőke /sic!/) akik áldoznak rá, hogy az Ő nevükhöz fűződjön az adott találmány, amiben látnak potenciált!

EZ az ország nem attól lesz élhetetlen, hogy fent azzá teszik: nézzük meg Szlovákia esetét: az átlag szlovák azt sem tudja, hogy hívják a miniszterelnököt! A cseheknél hónapokon keresztül nem volt kormány. Összedőlt a rendszer? Kimentek az ottani árpád-sávosok tüntetni, hogy újraszámlálást? Nem! Miért? Mert leszarják! Mert ők megtanulták a piac-gazdaság egyik legfontosabb elvét: az országunk nem attól lesz jobb, hogy fújolunk egyik-másik politikusra, hanem attól, hogy az autó-szerelő autót szerel, a pék kenyeret süt, a tanár tanít. Annak érdekében pedig, hogy ne cseréljék le, megpróbál a legjobb lenni! Csak az akarja, hogy az állam oldja meg helyette a dolgokat, aki szocializmust akar! Az pedig hibás elképzelés!

Szerintem!