A valódi ok, amiért Linux-ot használunk

Azt mondjuk az embereknek, azért használunk Linuxot, mert biztonságos. Mert ingyenes, mert testreszabható, mert szabad, mert tökéletes közösségi támogatás van mögötte…

Ez persze mind marketing-baromság. Ezt azért mondjuk a nem-Linuxosoknak, mert úgysem értenék meg a valódi okot. Amikor pedig ezeket az ál-indokokat mondjuk, talán már mi magunk is kezdünk hinni bennük.

De mélyről felsejlik a valódi ok.

Azért használjuk, mert jó dolog!

Jó dolog barkácsolni a rendszeredet. Jó dolog megváltoztatni a beállításokat, lerombolni a rendszert, aztán újra összerakni. Jó dolog, hogy több száz disztró van, amiből választhatunk. És persze jó dolog a parancssor használata.

Hadd mondjam el újra: jó dolog a parancssor használata.

Nem kétséges, hogy az anti-Linuxosok ezt nem értenék meg.

Az a helyzet velünk, Linux-fanokkal, hogy Linuxot a saját elhatározásunkból használunk. Persze, szeretjük, ha el lehet végezni egy munkát, szeretünk biztonságban lenni a vírusoktól, szeretünk pénzt megtakarítani, de ez mind csak mellékhatás! Amit igazán szeretünk, az az, hogy játszhatunk a rendszerrel, piszkálhatjuk, és teljesen haszontalan, mégis elragadó új tulajdonságait fedezhetjük fel az operációs rendszernek.

Három oka van, amiért olyan jó Linux rendszert használni.

1. A Linux kezedbe adja a teljes irányítást

Előfordult valaha, hogy windows alatt nem tudtál kilőni egy programot, mert a rendszer nem engedte – még annak ellenére sem, hogy rendszergazda jogaid voltak?

A Linux megengedi, hogy bármit megtegyél. Ezért nagy lehetőség, hogy általában sima felhasználóként jelentkezel be, mert ha root vagy, a rendszer feltételezi, hogy tudod, mit csinálsz. Amikor root vagy, minden megengedett.

2. A Linux nem elterjedt

Ez ellentmondásnak tünik. Gyakran panaszkodunk, hogy nem elég elterjedt, holott éppen ezért használjuk. Azt az érzést kelti, hogy különlegesek vagyunk. Tetszik nekünk, hogy jobbak vagyunk, mint a “nemtörődöm tömegek”.

Ha a Linux széles körben elterjed, elképzelhető, hogy másra váltunk. De legalábbis fejlesztünk egy külön disztrót, amit csak mi használunk. Mivel – nézzünk szembe vele – szeretünk különlegesek lenni.

3. A Linux szabad

Megkaphatjuk a forráskódot az összes programunkhoz. Ha tudni szeretnénk, egy adott dolog hogyan müködik, megtudhatjuk. Tuningolhatjuk a rendszerünket, és játszhatunk vele. Mi pedig imá-á-ádjuk tuningolni a rendszert.

Természetesen nem mondhatjuk el másoknak, mi a valódi ok, mivel gyorsabban zárnának intézetbe, minthogy kimondjuk: “megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért”. Szóval mondjuk nekik a hamis indokokat, de mélyen, valahol a szívünkben ott dobog a tudat, a kis igazság, amit csak mi tudunk.

És talán, de csak talán, ha valaki legközelebb megkérdezi, miért használok Linuxot, kimondhatom neki: “Azért, mert SIRÁLY!”

Ez az írás a szöveghü fordítása az AmazningMind blogon megjelent The REAL reason we use Linux címü bejegyzésnek.

Tags: ,