Partizanok

– Mi a faszom az a zinternet?
– Az internet a vilagot behalozo kommunikacios halo, ahol mindenki filmeket fikaz, es pornot tolt le.

A Jay es Nema Bob visszavag cimu filmben Jay, es Ben Affleck kozott zajlott le a fenti igen epuletes beszelgetes. Ma pedig olvasom, hogy az internet teljes forgalmanak tobb, mint a felet a torrent teszi ki – a jogvedok heves harca ellenere.

Tanui lehetunk egy mukodeskeptelen rendszer vegso osszeomlasanak elo egyenes adasban.

A szelessavu internettel megvan a lehetoseg, hogy barmilyen informaciohoz a nap barmelyik pillanataban hozzajusson barki, ammikor csak akar. Mondhatnank ugy is – es nem allnank messze a valosagtol – hogy manapsag csak az nem warezol, aki nem akar. De mi is az, ami az egesz rendszer belulrol rohadasat mutatja? Tobb dolog is.

Bemegyek a boltba. Megveszem a Gyuruk ura DVD-t. Elmegyek a moziba. Megnezem a Batmant. Akarmit teszek, akar ha soha az eletemben nem toltottem le egyetlen filmet sem, vegig kell neznem az anti-kaloz hirdetest. Ez felidegesit.

Lewarezolok egy filmet. A hirdetesnek nyoma sincs. Mert az anti-kaloz hirdetes csak a becsuletes vasarlo szopatasara jo, semmi masra. Ugyanis pont a celcsoportot nem eri el egyaltalan.

Vegyunk egy masik nezopontot. Meg akarok venni egy CD-t, mert multkor voltam egy allat koncerten, es tetszett a banda. Beslattyogok a csettegos papucsommal a zeneboltba, aztan amikor leveszem a polcrol a lemezt, elkerekedik a szemem, hogy 5000 forintot (20-25 eurot) le kivannak gombolni rolam szaros tiz(!) szamert. Ebben foleg az a duhito, hogy ebbol a penzbol jo, ha 100-at megkap az eloado. A kinai piacon 40 forintert lehet venni a CD-ket, es DVD-ket. Jo, gondoljunk arra, hogy bekerulesi koltseg. Szamoljunk tizezer legyartott lemezzel. Ez boven 100 alatt van lemezenkent anyag-arat tekintve. Mar 200 forintnal tartunk. Studio-berlet: na ez nem olcso. Lemezenkent 1500 forinttal szamolva tizezer legyartott peldanynal 1.5 millio forint – ez realisnak tunik egy komolyabb studioert. Mar 1700 forintnal tarunk. Es vannak meg tamogatok, akik reklam-feluletet vesznek a lemez boritojan. Ez a kiado bevetelet noveli. Hol tartunk?

Ott, hogy kifizettem 3300 forintot a kiado ket szep szemeert, hogy kegyeskedett nekem elhozni ezt a zenet. Orulunk, meg minden, es ez a piaci modell mukodott is addig, amig nem volt net, vagy maximum betarcsazos (sipolos) net volt. Egy havi internet elofizetesi dija tul magas 10 zeneszamert.

Szerintem hamarosan ra kell jonniuk az embereknek ott fenn, hogy nem nagyon fog mukodni a dolog. Minden statisztika ellenuk dolgozik. Hogy mi lesz?

Ha idoben kapcsolnak, akkor egyreszt arat csokkentenek, masreszt megegyeznek a szolgaltatokkal. Valamekkora osszeget tejel nekik a jupiszi, cserebe letolthetoek a szamok. Vagy letolthetoek a kiado honlapjarol. DRM nelkul! Mert ez egy masik szarhazi dolog. Ha megvettem a zenet, joggal varom el, hogy gepen, iPodon, autoban is le tudjam jatszani, nem? De! DRM segitsegevel ez megoldhatatlan. Ez pedig egy ujabb dolog, ami a warez fele tereli a kedves vasarlot, mert nem akar feleslegesen szopni.

A torrent korlatozasa pedig szinten egy olyan dolog, ami nem megoldas. Peldaul gentoo DVD-t en nem fogok HTTP-n keresztul letolteni egy ev alatt, inkabb benyomom a torrent klienset, es lejon 10 perc alatt. Jobb, nem? De! A gentoo pedig nem fizetos.

Azt feltetelezni, hogy aki torrentezik, az automatikusan warezol, korulbelul akkora faszsag, mint azt mondani, hogy aki nemet, az egybol naci is.

Kivancsi leszek a kovetkezo evekre. Ha nem kapcsolnak idoben, a rendszer osszeomlik. Ahogy Ian Malcolm mondta: az elet utat tor maganak. Ha van egy mag a jarda nyomvonala alatt, a kis noveny ki fogja torni az aszfaltot is. Ot nem lehet megallitani, mert elni akar. A kiadok vezetoinek el kell fogadnia, hogy a regi modell nem mukodik. Persze ertheto: a kiadok elen 60-as eveikben jaro fickok vannak, akik azon nottek fel, hogy konyvet masolni is ugy lehet, ha irogeppel megcsinalod. Az informacios szuper-sztrada koraban ez meg legenyhebben fogalmazva is csacsisag. Ujitani kell. Az ujitashoz azonban uj emberek kellenek. Olyanok, akik tudjak, mi az az e-mail, es vannak otleteik, hogyan, milyen exkluziv bonusz tartalmakkal lehetne megfogni a potencialis vasarlokat.