Tömegiszony

Igen, nekem ilyenem is van. Kiváló feature a nagyvárosi élethez, tagadhatatlan. Pláne, ha fontos napi fogyasztási cikkemhez csak olyan helyeken lehet hozzájutni, mint a Westend. Viszont ilyen állapotban az ember kiválóan meg tudja figyelni

  • hogyan fejlesztették egyesek tökélyre a “két és fél méter széles járdát egymagunk elfoglalni” skillt
  • mennyire vicces, amikor a lustaság odáig terjed, hogy a metro kocsi hátsó részében mint a heringek, elöl, ahol én állok (mert nem voltam rest kifúrni magam onnan) szinte táncolni lehet
  • hogy bizony az utcán ténfergők fele kifigyeli, hogy mikor ér valaki a közelébe, aki rohan, és csakis akkor lép ki elé, mert most jutott eszébe, hogy a zebrán át akart menni. Ennek az állatfajnak egy specializálódott változata az, aki normál utazósebességgel halad előtted, majd hirtelen megáll. És ha felrúgod, te vagy a bunkó… Mondjuk szeretek bunkó lenni, azzal nincs gond. És nagyvárosban meg is lehet tenni. Mondjuk ez már gond. Mert a legtöbb ember meg is teszi.

Ez ilyen skizoid perverzió lehet nálam, mert úgy egyébként a nagyvárosi lét nincs ellenemre. Sőt. Amikor szórakozni megyek, akkor kifejezetten jól esik a sok ember. De azért jó lenne megoldani, hogy napközben mondjuk otthon maradjanak, és ne basztassanak lépten-nyomon szórólapokkal, Krsna szeretetével, dianetikával, csakeskisaprótkérekkel.

Tényleg, ezen az utolsón elgondolkoztam. Az hogy van, hogy a nálunk sokkal balkánibb Horvátországban nem lehet a túrista-központokban hajléktalanokat látni. Vagy legalábbis nincsenek szem előtt. Miért? Mert ott nincsenek hontalanok. Baromság! Azok mindenütt vannak. Egyszerűen azért, mert ott az utcán koldulni tilos. A horvátok ugyanis rájöttek, hogy ez a maffia melegágyává tud válni, ahogy Budapesten már nagyon régóta megtörtént.

Megoldás? Hm… Mondjuk első körben beszélni velük. Mint mi tettük:

– És miért nem mész szállóra?
– Áááá, oda csak a lúzerek mennek, azok is legfeljebb egyszer.
– Merthogy?
– Ott ha lehúnyod a szemed, vagy elmész zuhanyozni, elviszik mindened! Egyszerűen nem éri meg. Akkor már inkább alszom az utcán!
– És mi van télen?
– Hát ha nagyon hideg van, kizsebelek valakit, aztán ha megfognak, bevisznek a börtönbe. Ott sokkal jobb, mint a szállón!

Tetszik érteni? Felhívnám a figyelmet a kizsebelek valakit részre. Ez ugyanis még akkor is megéri neki, ha a delikvens konkrétan szarrá veri. Akkor ugyanis kórházba megy. De addig is rontja a városképet – ami lehet, hogy genyóságnak hangzik, de így van! És büdös. És alkoholt iszik egész nap – persze, mi mást tegyen szerencsétlen?

Utcán törvényileg megtiltott koldulás, őrzött, felügyelt szállók! Drágább lenne, mint a mocskot takarítani utánuk? Nem hiszem!

Tags: , , ,