Program

És még mindig választás, mert most az van, és az a legérdekesebb. Kicsit érdekesnek találom, hogy éppen a Jobbik nem beszél cigányokról, hanem szegény rétegekről, és alapvetően ez jó volna. Miért?

Mert abban a pillanatban, hogy cigányságról beszélünk, alárendeljük magunkat a faji megkülönbözetés rémének. Ők is emberek, de mások. Miben mások? Hát hogy cigányok, abban!

Ez nem jó!

Ahogy már régóta hangoztatom, a megkülönböztetést éppen az ilyen intézményrendszerek tartják fenn. Ő tanulhat, mert cigány, fehér embernek kétszer annyit kell küzdeni azért, ami valakinek – az integráció hamis zászlaja alatt – olyanoknak az ölébe hullik, akik semmit nem tesznek érte.

Én magam részéről magasról leszarom valakinek a származását, vagy a bőrszínét, mert rohadtul nem ezen múlik. Tegyük fel, hogy van egy fehér ember. Tegyük fel, hogy megkésel valakit, hogy lopásból tartja el magát. Alapértelmezett magyar nyelvi megfogalmazás szerint az ilyen embert cigánynak hívjuk. Manapság ezt bűnözőnek hívják.

Tegyük fel, hogy van egy kreol bőrű ember, akinek két állása van, folyamatosan dolgozik, összekuporgat annyit, hogy be tud költözni egy saját lakásba. Alapértelmezett magyar etimológia alapján az ilyen dolgos, munkás ember. Hivatalos politikai kommunikációban cigány.

Ez nagyon nincs jól! Nem ezen múlik. Nekem volt munkatársam diák-munkás koromban, aki roma származású volt. Szénné gürcölte magát heti 48 órában, és ha hazament, még otthon is fusi-melókat csinált. Nem volt tanult ember, de jó szándékú volt, és megküzdött azért, amilye volt. Kifejezett szándéka volt, hogy a gyerekeit egyetemre küldhesse, hogy nekik már ne kelljen megtapasztalniuk azt, amiben neki kellett felnőnie. Az én szótáramban ő soha nem érdemelné ki a cigány jelzőt!

Csakis az ombudsmannál.

Tags: , , ,