Nyugdíj és minimálbér

Egy óriási probléma van, amire senki nem gondol. Nevezetesen a gazdaság egyik legnagyobb rákfenéje: bejelentés minimálbéren, és zsebbe kiegészítés.

Ennek előnye, hogy a cégnek kevesebbet kell adóban kifizetnie, ergó ugyanannyi költségért magasabb “béren” tudja foglalkoztatni a munkavállalót.

Hátrány (legalábbis eddig) hogy a nyugdíj számításánál nehéz helyzetbe kerülhet a munkavállaló. Ez lett volna, ami munkavállalói oldalon esetleg nyomást gyakorolhatott volna a munkáltatóra. A jelenleg kihirdetésre készülő nyugdíj jogszabály óriási motivációt ad munkavállalói oldalon is, hogy ne legyen teljes béren bejelentve, hiszen a hamarosan adóvá avanzsáló 27%-os munkáltatói nyugdíj-járulékból magánnyugdíj rendszerben maradva egy büdös fillért nem fog viszontlátni. Mi lesz erre a legértelmesebb reakció?

“Figyi, mi lenne, ha alacsonyabb béren jelentenél be, és azt az összeget, amit megspórolsz adón, inkább add nekem. Vagy utald a nyugdíj-számlámra, nekem végülis mindegy.”

Nem logikus? A cég kevesebb adót kell, hogy fizessen. Az egyéni megtakarítási számlára te több pénzt tudsz befizetni úgy, hogy mindebből a cég gyakorlatilag semmit nem érzékel. Egyik zsebből a másikba teszi. Milyen motiváció lesz ezek után, hogy az állami kasszába bárki bármit is beletegyen?

Matolcsy egy dilettáns barom, és a legnagyobb fájdalom, hogy dilettanizmusára csak akkor fog fény derülni, amikor miniszteri nyugdíjából már rég kar-vastagságú szivart fog szívni Havannában.

Itt pedig az állami nyugdíjra várókra rádől a rendszer, és nem lesz mit kifizetni.

Államilag támogatott szürkegazdaság. Csak gratulálni tudok!

Gyuri! Ezt nem gondoltátok át egészen.

Tags: , , ,